F I C T I O N

R E V I E W

T U T O

S Z E N I T H
FOLLOW


"So what if this worldly dunya full of obstacles . It's not even Jannah .”
- N

"Everyone grows as long as they live with time . But only some of them learn from it ."
- Hlovate
"Hidup ni kena pakai neraca Tuhan, hukum Tuhan . Bukan neraca dan hukum manusia ."
- Hlovate
Welcome!

Fadhlin. 18.
Growing and changing are parts of life .
*will update once a week*

written: Thursday, 12 November 2015 @ 08:22 ✿
2 comment[s]




This story is INSPIRED from here . Credit to the owner.
 Inspired sebab aku jatuh cinta dengan 
cara penulisannya mungkin ? But much shorter. Benda inspired, mesti lah ada certain part macam cpaste duhh. sorry tho kak nana erm erm
Thanks for reading tho!


Bagaimana ia bermula sekali lagi ;

Pandangan hanya dilontar ke luar jendela kondo. Penat.

Kotak-kotak penuh dengan buku-buku kesayangan dari rumah lama yang bersepah dilantai dikuis dengan kaki. Nafas dihela. "Sudah kali ke berapa.."

Mata menangkap kelibat seorang anak kecil yang leka bermain di taman permainan kecil disebelah kondo serba sederhana ini.

"May you embark a good life story child." Sengih terukir. Sarkastik. Kecewa. Kosong.

Muka diraup. "Ive to prepare for tomorrow."



Tahun-tahun pertama ;

Normal. Dia membesar dengan normal. Sama seperti kanak-kanak lain.

"Cikgu, bila dah besar nanti saya nak jadi doktor!."

Dia tersenyum bangga menjawab soalan Cikgu Hajar.

Whats future gonna look like? Whats my future gonna look like?




Tahun-tahun berikutnya ;

Skrol ditangan digenggam erat. Puas. Air mata mengalir. Kabur pandangannya apabila dipeluk dua orang insan hebat dalam hidup. Ibu ayah. Dia tahu mereka bahagia.

Graduated with dean list from MBBS after years going thru ups and down.

Kepala ditunduk tanda terima kasih apabila dia yang juga memakai jubah hitam graduasi mengucapkan tahniah dan menghulur sejambak bunga mawar merah.

"Congrats to u too." Mata melirik ke cincin di jari manisnya. Engagement ring.

"And meer, thank u for wearing the ring." Senyum masih menghiasi wajah.


Life is bed of roses. Indeed.




Tahun-tahun berikutnya ;

Kei tersengih apabila si kecil merengek di wad padietrik. "Its just an injection. No worry."

Padietrician. Checked.

Telefon dipoket labcoat putihnya bergetar. Incoming call;Meera.

"When will we discuss about our marriage. God, its gonna be held next week my dear."

"I'll drop by after Ive finished my work." Dia tersengih.



Tahun-tahun berikutnya ;

Dia menjerit. Serpihan cermin bersepah dilantai tandas bercampur darah merah. Tangannya yang penuh kesan calar dibasuh.

Immortal? Tak, semua manusia akan mati. Cuma dia istimewa.

Mengikut perkiraannya, dia kini telah mencecah 30 tahun. Entah kenapa dia yang tersenyum dibalik cermin tadi kelihatan sama seperti dia ketika umurnya 17 tahun.

Dia keliru.

Life is bed of roses.
With thorns hidden behind the beautiful colour and fragrance



Tahun-tahun berikutnya ;

Ya. Dia bukan lagi doktor. Dia terpaksa mejauhkan diri dari mereka yang mengenali 'Dr Khairil'.

Kerana dia tak mampu menjawab persoalan manusia tentang usianya lagi.

Dan identitinya kini sepenuhnya ditukar.



Tahun-tahun berikutnya ;

Kepalanya masih pening. Mata cuba dibuka. Siling putih.

"I havent died yet?"

Meera yang setia menunggu disebelahnya terjaga. Kei tersenyum melihat dia yang masih dengan stetoskop dileher.

"It's already 12 am." Dia tersengih seperti tiada apa yang belaku.

"God Dr Khairil! What drive u into this ! Cutting yourself is illegal! You already know that!"

Meera menggeleng. Dia tahu ni bukan kali pertama dia disini.

"Maaf. Nama saya Lee sekarang. And Im not a doc for about 20 years anymore u know?"

Dia tersengih melihat wajah Meera yang berkerut dan sudah semakin berusia dimamah masa. Entah kenapa dia rasa cemburu.

"Ive to come home. And see my kids. And my husband."

"Send my regards to them!" Dia tersenyum kelat.

"Uncle Lee or Uncle Khairil this time?"

"Uncle Lee.." Lirih dia menjawab.



Tahun-tahun berikutnya ;

Sunyi. Dia sunyi. Baru sahaja tadi dia balik dari melawat kubur Meera.

Entah kenapa masa berlalu amat pantas tapi dia masih dia. Terperangkap dalam tubuhnya yang berusia 17 tahun.

Is it a curse or a bless? 



Sekarang ;

"Uncle Khairil!"

Dia tersentak dari kenangan silamnya dan tersengih melihat anak kecil itu melambai ke arahnya.

"Yes my lady. Have u taken your medicine?"

Anak kecil itu mengangguk dan kembali bermain dengan rakan-rakannya.

Kini dia kembali menjadi dirinya.

Masih lagi dengan wajah muda berumur 17 tahun. Namun dia cuba untuk menggunakan 'masa tambahan' yang ada sebaiknya.

Be the best human. For Him.

Air yang bergenang di kolam matanya dilap. Sungguh dia rindu watak yang ada dalam tahun-tahun pertamanya, 100 tahun dulu.


Is it a curse or a bless?

U choose.


Tak. Aku pon tak faham apa yang aku tulis sebenarnya. Half-hearted gahahaha. Kak nana dah delete fic dia yang lebih kurang macam ni btw. Erm sebenarya main point aku nak cakap pasal masa and apa matlamat sebenar yang perlu kau letak. Your goal. Sandarkan goal pada something yang materialistik macam your dream work, your dream house tak bawak kau ke mana. Yes, once u achieve it u'll feel satisfied, tapi perasaan tu sementara. Cuba bayang kau hidup dengan badan kau constant 17 tahun (which is a golden age range lah jugak sebab kau ada tahap kepandaian and kecergasan yang optimum) and kau dah capai semua goal yang kau nak. Blurghh.  - Sebenarnya apa kau cari dalam hidup? 

ps// kalau tak faham, baca lagi sekali fic ni. kalau tak faham jugak try baca slowly and hadam. Tak faham jugak, takpe la hadam conclusion pon okay dah ;)

pslagi// jikan tu masa in jappanese







Labels: ,

Blogger faten.banana said...

*thumbs up*

 
Blogger fadhlin farhanah said...

faten.banana, thanks bruhh

*i dont have any idea how to reply ur commnt tho kenapa takde button reply lol

 

Post a Comment